Monday, April 22, 2013

Home made UV light box unit

För att på ett säkert sätt åstadkomma jämn belysning för fotogravyrer, polyemer fotogravyrer, "ImageOn" etc. så behöver man få det ultravioletta ljuset jämt fördelat över hela plåten.
För att också göra hanteringen riskfri utan att själv behöva exponeras och få ögonen irriterade eller t.o.m. skadade så finns olika s.k. uv-ljusboxar tillgängliga på marknaden.

Men ifall man inte har råd med en dylik box så kan man också själv tillverka en.
Min låda/box gjorde jag av ribbor och hårdkartong. Jag moterade en lampa på toppen som jag klädde in i en mindre skyddslåda. Jag monterade också in ett ljusspjäll för att på ett noggrant sätt få tidsjusterat ljusflödet. I stället för normala dörrar, för att spara på rumsutrymme, så valde jag att använda mig av ett mörkläggningsrullgardin som dörr.

Nästa steg är att göra lådan svart inuti och också bygga en "belysningsram" för att få film och plåt att ligga tätt. Någon form av "nivåstege" bör också kluras ut för att kunna ha rätt avstånd mellan ljuskälla och plåt. En större plåt behöver längre avstånd än en liten plåt...
Redan nu vet jag att en enda ljuskälla i form av en lampa inte är det maximala. Jag befarar att jag måste skaffa typ tre uv-ljusrör för den bästa ljusspridningen. Men nu måste jag först testa ut saker och ting.

Här ett exempel på UV-ljusbox:
http://www.workhorseproducts.com/images/pdf/brochures/exposure_units_2012.pdf

Mått på min UV-box är: dXbXh: 50X60X70cm +
20cm lamplåda 


No comments:

Post a Comment